top of page
  • Forfatters billedeKai Christiansen

"L A D M I G B L I V E N O G E T" ! - V."For Helvede da - jeg må da kunne blive noget...?" Jeg har altid syntes godt om SHEL SILVERSTEINs skæve tekster! Som Thøger Olesen og Povl Dissing fordanskede! ..... Da jeg forlod teenagertiden lå mit liv i spåner! Jeg skulle genlære noget så fundamentalt som at gå... - min uddannelse var forpasset. . - og min "fodboldkarriere" syntes forbi - inden den var begyndt?

Alt sammen endt efter et dobbelt kraniebrud på en landevej ved Rotenburg bei Wümme i Tyskland! - og et månedligt ophold på Diakonissenkrankenhaus Rotenburg bei Wümme! ..... Jeg måtte så at sige begynde livet forfra ved 20! Først med at genlære at gå oprejst - som Homo Erechtus! Og umiddelbart var jeg hverken egnet til nogen skole - handelsskolen var slut - eller anden læring...? JEG VAR ÉN AF DE UEGNEDE!

Det synes min bedste ven og nye kæreste ikke at tage hensyn til - de syntes jeg skulle søge på studenterkursus! Idag ville jeg givetvis være blevet afvist - begrundet i en hel masse bureaukrati og nogle tal!

Men tiden var DENGANG en anden - langt mere åben - som følge af det såkaldte liberale dog noget lighedsskabende "ungdomsoprør".. .. OG Rektor på Aalborg Studenterkursus - den ældre frøken Dorthea Gluud - syntes nok, at min historie lød så sørgelig, at hun måtte kompensere - nærmest moderligt! Så jeg blev overraskende optaget på Aalborg Studenterkursus i 1968.

Og sandelig - om det gik noget bedre end jeg havde forventet! Som kun den anden i min udvidede ikke specielt nære familie bestod jeg en studentereksamen! ....... Egentlig lærte jeg nok ikke så meget - men det medførte en gevaldig ændring i min personlighed! Jeg gik fra min mors gammeldags værdier - hvor hun syntes, at jeg skulle bukke for alle øvrighedspersoner.... ... til nu næsten det kritisk modsatte! "At tilpasse mig alle andre" var ikke længere det vigtigste for mig - her i livet. Hvor min bedste vens middelklasseforældre nærmest havde kasseret mig - som en primitiv "ukulturel" - der ikke hørte hjemme i middelklassens værdiverden! Jeg var en af de "fordømte her på jorden" - (Franz Fanon) - der sikkert kun egnede sig til at "passe køer" ude på landet! Og her havde gårdmanden så også kasseret mig! Resultatet: En "nowhere young man in nowhere land"! .... Personligt blev det nu nærmest værre! For "jeg skulle jo blive noget"? OG Det skete i en ambivalent tid, hvor det værste de borgerlige narcissistiske middelklasseunge kunne være - var "borgelig"! Det var blevet et skældsord! Det gav så min mangel på (arbejder)opdragelse et vist bevægelsesrum - til at definere mig selv! Hvilket bestemt ikke var ret nemt! Så jeg regrederede - hvad syntes jeg, at jeg havde været god til? Fodbold! Som jeg havde sagt til min første erhvervsvejleder- men at kunne blive professionel i REAL MADRID - det gad han ikke høre på! Senere gjorde samtidige modspiller, Henning Jensen fra Nørresundby - det dog!!! MEN i AaB havde jeg ingen fremtid - så min ambition blev nu at kunne studere på Jelling lærerseminarium - og spille for min yndlingsklub, Vejle, hvor jeg sin tid havde mødt bl. a. jævnaldrende Jørgen Marcussen og Flemming Serritslev! Senere har jeg været så heldig, at kunne diskutere dette en del med Iver Schriver! MEN Det var såvel min gamle ven, som nu studerede på Aarhus Universitet - og min eneste kæreste virkelig imod! Hvis hendes storebror kunne studere på Københavns Universitet - så kunne jeg vel også? Tjaeh? For mig var der godt nok lang vej til København - og i modsætning til hendes storebror, hvis ægtefælle boede dér - så kendte jeg ikke en mutters sjæl i København! Og hvad skulle jeg så blive? Læge som hendes bror - det lå mig aldeles fjernt! På studenterkurset havde jeg fået vejledning af en ældre lærer - der vist ikke havde fulgt med i verden de sidste 10 år. Nu spøgte mit andet valg fra Realskolen - socialrådgiver! Men det fandtes ikke på Københavns Universitet - men der var noget der hed "sociologi" - hvad jeg skulle med det anede jeg ikke? Og da "vejlederen havde fortalt alt om matematikindholdet - i normeret 7 år" - så var jeg stået af! - Så måtte det blive 4-årigt et samfundsfagstudie - med mulighed for et 2-årigt bifag! Og pludselig var der det gamle problem - hvad skulle jeg leve af imens! Min gamle pensionistmor kunne ikke bidrage med noget som helst! Så det var helt op til mig selv! MEN Alle blev dengang optaget! Primo september 1970 tog jeg Aaborgbåden til København. Den var fremme om morgenen! Jeg havde spillet fodbold dagen før og stødt ind i min "gamle" træner - jeg trænede ikke længere pga. Studenterkurset - så jeg var blevet så langsom, at jeg havde forårsaget en kæmpeflænge i panden på os begge! Så jeg mødte op med 6 sting med bandage om hovedet - og min vens telt på ryggen - hvis jeg nu ikke kunne finde noget at bo i! Jeg endte i Nørregade hos en værelsesudlejning - der havde et loftsværelse i Valby - Overbys Allé! Jeg spurgte om der ikke var noget "inde i byen" - men så blev jeg irettesat af en vred udlejer: "Valby var skam "inde i byen""! Ok! Godt ord igen! Så jeg begav mig i vej - til fods! Fik teltet i depot på Rådhuspladsen! Jeg gik og gik - blev sulten - og gik videre. Da jeg nåede frem var jeg så træt, at jeg var nødt til at sige "ja" til loftsværelset hos en ældre dame - med en ældre mærkværdig søn - næsten som frøken Gluud!

Det første studieår var forfærdeligt! København var en stor by! - Universitetet noget forfærdeligt rod - der var kommet over 400 studerende i socialfag - hvad der overhovedet ikke var plads til. Og de der boede i København - forsørget af deres forældre havde det noget lettere... - venner havde jeg ikke nogen af... og fodbold blev der hverken råd eller tid til! Mærkværdige næsten uforståelige forskellige usammenhængende bøger! Det tog mig f. eks. en hel dag at læse 3 sider i en økonomibog? Hvorfor skulle jeg dog undervise kommende gymnasieelever i sådan noget uforståeligt bavl??? Akademikulturen kunne ikke være mig mere fremmedartet! Ikke uventet dumpede jeg 4 gange i kurusfaget "historie" - og havde det ikke været et kursusfag - så havde det været 3X - og UD. Og da jeg så også dumpede i det regulere fag "Sociale Forhold" 1 gang - så måtte der ske noget!

Det havde bragt mig i MIT LIVS HIDTIL STØRSTE KRISE! For Helvede! Jeg måtte da KUNNE BLIVE NOGET!???

6 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Коментарі


bottom of page